Apakah yang menyebabkan kolik?

Walaupun mungkin terdapat beberapa faktor penyebab, peranan mikrobiota usus telah menjadi tumpuan sejak belakangan ini.
Bayi yang menghidap kolik akan mempunyai bilangan jenis bakteria sihat (Lactobacilli) yang lebih rendah dalam sistem penghadaman mereka berbanding dengan bayi yang sihat.

Apakah yang menyebabkan kolik?

Walaupun mungkin terdapat beberapa faktor penyebab, peranan mikrobiota usus telah menjadi tumpuan sejak belakangan ini.

Bayi yang menghidap kolik akan mempunyai bilangan jenis bakteria sihat (Lactobacilli) yang lebih rendah dalam sistem penghadaman mereka berbanding dengan bayi yang sihat.

Perbezaan komposisi mikrobiota usus antara bayi yang menghidap kolik dengan bayi yang sihat.

Jumlah spesies Lactobacillus dalam usus adalah lebih rendah dan jumlah Bifidobacterium terutamanya E. Coli adalah lebih tinggi pada bayi yang menghidap kolik berbanding dengan bayi yang sihat.

Kolik juga boleh dikaitkan dengan faktor penyebab yang lain seperti sistem penghadaman yang belum matang dan pergerakan usus yang lemah, ia juga boleh menyebabkan perut bayi kembung dan sakit.

Dr. Flavia Indrio

Profesor Pediatrik Gastrointestinal
Universiti Bari, Itali

“Kolik, regurgitasi dan sembelit dapat dicegah jika mengambil BioGaia L. reuteri DSM 17938 dengan lebih awal

Dr. Flavia Indrio menyarankan pemindahan mikrob daripada ibu kepada bayi yang baru dilahirkan sekurang-kurangnya 1000 hari dari konsepsi hingga 2 tahun selepas kelahiran demi kesihatan anak untuk jangka masa yang panjang.

Apakah yang boleh anda lakukan sebagai ibu bapa?

Pada mulanya, jangan panik. Diingatkan bahawa ibu bapa tidak akan membuat sebarang kesalahan yang menyebabkan kolik pada bayinya. Biasanya, keadaan bayi akan beransur pulih dalam 3 hingga 4 bulan.

FGIDs pada tahun pertama kehidupan Kesakitan Perut
(Functional Abdominal Pain, FAP)

Kajian menunjukkan bahawa Lactobacillus reuteri DSM 17938 yang telah dipatenkan oleh BioGaia selamat untuk bayi dan ia terdapat di dalam usus bayi dan susu ibu secara semula jadi. Ia mempunyai kesan yang penting terhadap Gangguan Penghadaman Fungsional (FGID) dan perlindungan terhadap jangkitan pada bayi dan kanak-kanak.

Ia dapat mengurangkan kesakitan viseral dengan lepaskan molekul neuromodulasi. Ia juga akan mempengaruhi mikrobiota usus dengan melepaskan reuterin, asid laktik dan asid acetik, yang membantu menggalakkan pertumbuhan bakteria baik yang lain, dan menghalang bakteria berbahaya disamping memulihkan kesihatan usus.

Manfaat lain yang dapat dikenali dengan adanya usus yang sihat adalah pengurangan “gejala kebocoran usus” dan meningkatkan pertumbuhan sel usus, memperbaiki sel usus dengan lebih cepat disamping.

Terdapat kajian yang dapat menghubungkan kolik dengan keradangan. Keadaan kolik yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit gastrousus seperti penyakit gastrik (penyakit gastroesophageal reflux), alergi CMP (seperti alergi terhadap susu lembu), aerofagia (menelan udara yang berlebihan), ketidakseimbangan mikroflora usus, kekurangan rembesan hormon usus (terutamanya pada 12 bulan pertama kehidupan bayi), dan penyakit neurologi yang lain (seperti sakit kepala), gangguan mental, dan perkembangan badan yang lambat di kemudian hari.

BELI SEKARANG

95% bayi bertindak balas terhadap rawatan.

50% pengurangan masa menangis selepas satu minggu.

Bagaimanakah cara untuk menggunakan Titisan Probiotik BioGaia?

Bahan-bahan:

Bahan aktif
Lactobacillus Reuteri DSM 17938

Dos yang disyorkan:

5 titis, sekali sehari

100 juta CFU dalam setiap 0.17 mL (5 titis)

Cara Penyimpanan:

Simpan di suhu bilik ~25°C
Simpan di dalam peti sejuk dan habiskannya dalam masa 3 bulan selepas dibuka.

Catatan:

Sentiasa baca label. Ikut arahan penggunaan. Sekiranya gejala berterusan atau bertambah buruk, sila jumpa dengan professional kesihatan anda.

TAWARAN

BELI SEKARANG
BioGaia boleh didapati dalam tablet kunyah untuk ibu mengandung dan menyusu.
Ia juga sesuai untuk kanak-kanak yang berusia 3 tahun ke atas dan orang dewasa.
BELI SEKARANG

*Ibu mengandung boleh mengambil L. reuteri DSM 17938 pada peringkat awal mengandung disebabkan kajian terbaru telah menunjukkan bahawa plasenta sudah mengandungi mikrobioma tersendiri.

Kajian terbaru juga menunjukkan pengambilan probiotik yang baik dapat membantu mengurangkan risiko kelahiran pramatang dan bayi keadaan preeklamsia.

购物车
滚动至顶部